Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amit eszel...

+

„Amit eszel, azzá leszel” - tartja a mondás.

Napjainkban egyre többünket foglalkoztat az élelmiszerek és az egészség összefüggése. Sajnos figyelnünk kell arra, hogy egyensúlyi állapotunkat fenntartsuk, védjük immunrendszerünket, ne juttassunk szervezetünkbe ártalmas anyagokat. És miért sajnos? Mert nagyszüleinknek erre még nem kellet figyelniük, akkor még vegyszer hiányában minden bio volt. A növénytermesztésben körülbelül 50 éve használnak vegyszereket. Ez bejut a tápláléklánccal az emberi szervezetbe. A növénytermesztésnél a nagyüzemben minél gyorsabban minél nagyobb mennyiséget akarnak termeszteni. Ezért műtrágyáznak, intenzíven permeteznek.

Növénytermesztés talaj nélkül, avagy mennyiségi szemlélet
Hogyan termesztik az ízetlen, azt is szoktuk mondani, vízízű paradicsomot? Hatalmas üvegházakban, de a gyökérgumó nem talajban, hanem folyadékban áll. Lehet, hogy külsőre szépek, pirosak, csak éppen ennyi erővel akármit is ehetnénk, mert ha bekötnék a szemünket, s betennék a szánkba, akkor nem biztos, hogy kitalálnánk, mi is van benne. A szép külsőt olyan permetszerekkel érik el, amiket erre fejlesztettek ki. És ez csak egy példa volt a sok közül.
A konvencionális termékek gyártásánál több ezer féle adalékanyag engedélyezett, és rengeteget fel is használnak a széles választékból. Hatalmas az árukínálat, de nézzünk csak körül, igazán semmit sem szabadna levennünk a polcokról. A bio feldolgozásnál is vannak engedélyezett adalékanyagok, de a feldolgozás folyamán vagy egyáltalán nem használnak adalékanyagot, vagy csak minimális mértékben.
A fejlett társadalmak jelensége a minőségi éhezés. Sokat eszünk, de szervezetünk éhezik, mert a táplálék rossz minőségű, nem tartalmazza a kellő ásványi anyagokat és vitaminokat. Márpedig, ha nem kapja meg a szervezet a megfelelő minőségű táplálékot, akkor megbetegedhet.
Mondhatjuk a bioélelmiszerek drágák, de biztos ez? Míg a konvencionális élelmiszer, pl.: zöldségek széles választékában kimutatták, hogy az elmúlt 50 évben a bennük lévő ásványi anyagok és vitaminok tartalma a töredékére zsugorodott, úgy a bioélelmiszerek teljes egészében tartalmazzák ezeket az egészségünkhöz oly fontos tápanyagokat.
A konvencionális élelmiszerek rossz hatással vannak szervezetünkre. Kinél így-kinél úgy, korábban végy később, de az egészséges ember egyensúlyi állapota felborulhat. Tény, hogy ma Magyarországon minden hatodik házaspár terméketlen, Németországban pedig már minden ötödik. Nagy szerepet kap ebben a szomorú jelenségben az, hogy mit eszünk. Az állatoknál már egyértelműen bizonyították, hogy a biogazdaságban tartottaknál lényegesen jobb a szaporodás, a túlélési képesség. De az emberekre vonatkozó példának még nagyobb a bizonyító ereje. Holland biogazdáknál tapasztalták, hogy rájuk nem érvényes a nyugat-európai országok férfi lakosságára amúgy jellemző megfigyelés, mely szerint spermaszámuk a felére csökkent a 60 évvel ezelőtt mérthez képest. 

 A biológiai daganatkezelés a hagyományos kezelések mellett oki kezelésként az immunrendszer erősítését jelenti. A kezelések után ugyanúgy élnek sokan, ahogy előtte tették, visszatérnek régi életmódjukhoz, táplálkozásukhoz, szokásrendszerükhöz. Pedig változtatni kell! Ez persze nehéz, mert mindent rutinszerűen végzünk, de nem reménytelen a változtatás. A betegség egyben alkalom és lehetőség az addigi életszakasz átgondolására. A kezelések megviselik a szervezetet, az energiaszint megtartása miatt nagyon erős biotáplálékra van szükség, ami legyen értékes, vegyszermentes, tiszta, könnyen emészthető.

E pár elgondolkodtató adat után, mit is kívánhatnánk. Talán, egészséget, ehhez egészséges, teljes értékű ételeket asztalainkra, s talán hitet, ha e kettő otthonunk lakója, úgy "szükség nincsen".

velmokata